Sunday, July 15, 2007

Balayı

Balayı denilince evliliğin bal gibi tatlı geçen ilk ayı veya evlenir evlenmez çıkılan seyahat anlaşılır. Aslında İngilizce'deki 'honeymoon' kelimesinin 'balayı' olarak tercümesi doğrudur ama buradaki 'moon' süre olarak 'bir ay' değil gökyüzündeki 'Ay' anlamındadır.

Balayının geçmişi ile ilgili farklı hikayeler vardır. Birinci hikayeye göre balayının kökeni Babilliler ile o zamanki Avrupa ülkelerine uzanıyor. O zamanlarda evlenen çiftlerin önce törenleri sırasında, sonra da 30 gün boyunca, içine bal katılmış, 'bal likörü' diye adlandırılan bir şarabı içmeleri adettendi. Hun İmparatoru Atilla'nın ölümüne de evlilik töreni sonrası içtiği bu bal likörünün sebep olduğu rivayet edilir.

Aynı hikayeye göre 'balayı' deyimindeki 'bal' kelimesi bu bal liköründen kaynaklanmakta olup 'ay' kelimesinin kullanılmasına ise o zamanlar insan vücudunun (özellikle kadınların) Ay'ın evreleri sürelerine denk gelen periyodik değişimler gösterdiğine, evlilikte ilk dönem nasıl geçerse diğerlerinin de o şekilde devam edeceğine inancın neden olduğu sanılıyor.

İkinci hikayede ise balayı adeti kız kaçırma adeti ile birleşiyor. Oğlan komşu köyden kaçırdığı kızı, ailesi aramaktan bıkana veya kız hamile kalana kadar, sadece birkaç yakın arkadaşının bildiği bir yerde saklıyor. Daha sonra çift ortaya çıkıyor ve başlık parası verilerek mutlu sona ulaşılıyor. Görüldüğü gibi bu hikayede bal ile ilgili bir husus yok. Tarihçilere göre İngilizce balayı anlamındaki 'honeymoon', bu hikayedeki gizlenme olayının anlamı olan 'hiding' kelimesinden türemiş.

O tarihlerde yeni evli bir çiftin, ev işleri, hayvanlarla uğraşma gibi köylük yaşamın gerekli işleri dururken, bir ay süre ile bir yere kapanıp, baş başa bal likörü içme lüksüne sahip olmaları biraz zor olduğundan ikinci hikaye daha akla yakın geliyor.

Günümüzdeki anlamıyla balayı deyimine 16. yüzyıldan sonraki yazarların eserlerinde rastlanıyor. Balayının evliliğin ilk ayında yapılan tatil olarak nitelendirilmesi ise 18. yüzyıldan sonradır.

Saturday, July 14, 2007

Raid Mirror / rebuild

Disklar açılışta degraded diyorsa mirror'ımız düzgün çalışmıyor mirror olayı bozulmuş demek.
  • Sistem hala açılıyorsa disklerden birisi bozulmuş olabilir.
  • Kablo vs. anlık olarak çıkmış ve mirror bozulmuş olabilir.

  • Önce sistemi kapatıp power kablosunu çıkartın.
  • Disklerden birisini data veya power kablosunu çıkartın.
  • Sistemi açın. logon olup tekrar shutdown yapın.(sistem açıldı ise güzel :) )
  • Çıkardığınız kabloyu tekrar yerine takın.Sistemi açın.
  • Burada belki sistem health olarak görünebilir. Görünürse sistemi açın normal hayata dönün.
  • Eğer health yazmaz ise POST ekranında raid ile alakalı kısım gelince chipset'ine göre F kombinasyonu tuşlardan birisine basın. (nvidia için f10'du. ve nvidia için media shield diye programı var sistem açıkken raid controllerdaki diskler hakkında bilgi almanızı sağlıyor sistesinden indirirsiniz)
  • Sisteminizden mirrordaki disklerden birisini çıkartıp açtığınızda eğer sistemde değişiklikler yaptı iseniz kablosunu çıkardığınız disk ile mevcut disk eşit olmayacak neticede 2 tane mirror varmış gibi göreceksiniz. Bunlardan hangisinin en güncel halde olduğunu anlamak için kablo çıkardığınızda hangi porta takılı olduklarına bakın.O port en güncel sistemin olduğu diskin takılı olduğu porttur. Menüden güncel olmadığına emin olduğunuz diskin mirrorlığını kaldırın(delete array) . Sonra öteki mirror'a add disk'i seçin(aynı şekilde demeyebilir add diyebilir sadece) oradan öteki boşa çıkan disk'i göreceksiniz onu seçin ve devam edin. Menüden çıkın. sistem normal başladıktan sonra ctrl+alt+del ekranına gelince Diskler mirrorlanmaya başlayacaktır.
Geçmiş olsun efenim. Her ihtimale karşı Backup almanız tavsiye olunur.

Bilgiyar adını değiştiremiyorum. / Cannot change computer name.

Computer name tabında bilgisayarı domain'e eklerken veya workgroup'a eklerkenki kısımlar pasif ise aşağıdaki işlemleri yapıyoruz.
network connections'dan LAN'ı seçip properties'i seçiyoruz. General Sekmesinde iken install'a tıklıyoruz . Client 'ı seçip add diyoruz-> Client for microsof'u seçip ok'e basıyoruz. Tama deyip çıkıyoruz

Tuesday, July 10, 2007

Forumlara resim yüklemek / eklemek

Forum a Resim ekleme + (print screnn)
İlk önce çekmek istediğimiz programın görüntüsünü ekrana getiriyoruz. veb sayfası veya herhangi bir program)Daha sonra aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi klavyemizin “print screnn” tuşuna bir kere basıyoruz



Print screen ile ekran görüntümüzü aldık şimdi bunu bir resim editörü ile açmaya geldi..Başlat>çalıştır dediğimizde karşımıza ikinci resimdeki gibi bir pencere geliyor.Burdaki komut satırına “mspaint.exe” yazıyoruz ve karsımıza windows’un resim editörü açılıyor
Resim editörüne bir diğer ulaşma yoluda "Başlat>programlar>donatılar>paint" 'Dir.



Daha sonra Paint programında karşımıza çıkan pencerenin üst kısmındaki menülerden “düzen>yapıştır” diyoruz veya “crlt+v” tuş kombinasyonlarını kullanarak çekmiş olduğumuz resimi resim editörüne yapıştırıyoruz.

Resmimizi ekledik resimmizi forumlara koyabilmek için bir miktar küçültmekte fayda var Peki bunu nasıl yapacağız ?
Resim editörüne yapıştırdığımız resimi küçültmek için paintimizin menülerinden "Resim>uzat ve eğ" yazısına tıklılıyoruz.



Uzat ve eğ dediğimizde 4. resimdeki gibi ekran karşımıza geliyor



Burada kücültme oranını bizden yazmamızı istiyor.İstediğimiz bir oran beliyoruz.Örneğin 15 oranında kücültecek isek oradaki yatay ve dikey oranlara 85 yazıyoruz,böylece resimimiz %15 oranınca kücülmüş olacak.Deneme yanılma yolu ile istediğiniz orana getirebilirsiniz.CTRL+Z tuş kombinasyonu ile yanlış yaptığınız bir işlemi eski haline getirebilirsiniz.

Resmimizi resim editörüne yapıştırdıktan sonra şimdi dosyamızı kaydedelim



Bütün hazırlıkları yaptık sıra oluşturmuş olduğumuz “resimimiz.jpg” dosyamızı bir resim upload sitesine atmaya ve istediğimiz forumlara ekmeye.İlk önce bu işlem için bir tane resim upload sitesi buluyoruz ben ( http://www.imageshack.us/ ) sitesini tercih ettim sizin bildiğiniz başka upload siteleri var ise oralarıda kullanabilirsiniz..internet exploer’ımıza http://www.imageshack.us/ adresini yazdığımızda aşağıdaki resim karşımıza gelicek.
Kod:
NOT: Sitemizde imageshack.us eklentisi kuruludur Mesaj gonderme penceresinde IMAGESHACK butonuna basarsanız popup pencere acılacaktır bu bolumdende direk resim uploadı yapabilirsiniz


Buradan “browse” diyoruz ve karşımıza açılan pencereden masaüstüne kaydetmiş olduğumuz resim dosyamızı gösterip “open“ diyoruz dosya yolumuzu ekledik son olarak “host it” diyoruz.Biraz bekledikten sonra site bize yeni bir sayfa açıyor foruma yazabilmemiz için gerekli internet adresini veriyor



Son olarak resmimizi eklemek istediğimiz foruma gidiyoruz.”Cevap yaz” dedikten sonra sitenin bize vermiş olduğu adresi direk olarak cevabı yazdığımız ekrana mausumuzun sağ tuşuna tıklayıp açılan menuden “yapıştır” diyerek veya “ctrl+v” tuş kombinasyonu ile yapıştırıp ”Gönder” diyoruz.Eğer resimimizin altına yazı eklemek istiyorsak “enter” tuşu ile adresin bir altına iniyoruz ve yazıyı yazdıktan sonra “gönder” diyoruz

Monday, July 09, 2007

Auto Gordian Knot İle DVD Ripleme

Auto GK İle DVD Ripleme Rehberi
Öncelikle aşağıdaki dosyaları indiriyoruz

1. Auto GK
2. DVD Decrypter

1.Aşama:Riplemek İstediğiniz DVD’yi HDD ‘ye Aktarmak:

Riplemek istediğimiz DVD'yi dvd sürücümüze taktıktan sonra DVD Decrypter'ı çalıştırın.Aşağıdaki resimde gözüken source bölümünden eğer 1’den fazla DVD sürücünüz var ise DVD nizi taktığınız sürücüyü seçin.


1. Mode bölümünden IFO yu seçiyoruz.
2. En uzun süreli PGC yi seçiyoruz {Genellikle PGC 1}
3. Destination bölümünden DVD nin dosyalarının nereye çıkarmak istiyorsak o dosyayı buluyoruz ve aktarma işlemine başlıyoruz. {Ben masaüstünde yeni bir dosya oluşturup oraya kaydettim}


4. Read Errors bölümü resimde gözüktüğü gibi 0 olmalıdır.Yoksa çevireceğiniz filmde bozukluklar meydana gelebilir.
5. Aktarma sonunda “Operation Successfully Completed!” mesajını göreceksiniz.

2.Aşama: AutoGK ile Rip İşlemi:

DVD dosyalarını harddisk e aktardıktan sonra, AutoGK'yi başlatın.Genel arayüz aşağıdaki resimde olduğu gibidir.


Bu arayüzdeki adımları tek tek inceliyoruz;
*1. Adım: Kaynak dosya ve kayıt yerinin seçimi..


6. Input File: HDD mize aktardığımız dosyalardan vts_01_0.ifo dosyasını seçiyoruz.
7. Output File: Riplendikten sonra ortaya çıkacak olan avi dosyamızın kayıt yerini seçiyoruz.
Önemli: Seçtiğiniz kayıt yeri yeterli yere sahip olmalıdır. (bir CD'lik dosya için, 1.4 GB boş yer, 2 CD'lik için, 3.5 GB yeterli olur, 3 CD'lik için en az 5 GB güvenli olur).

*2. Adım: Kaynak dosya ile ilgili ek ayarlar..



8. Ses ayarlarından kullanmak istediğiniz ses dosyasını seçin.Eğer DVD niz 1 den fazla ses içeriyorsa (Almanca,İngilizce,Türkçe vb..) riplediğinizde duymak istediğiniz dublajı seçin.Eğer çift sesli olmasını istiyorsanız 2sini birden işaretlemeniz gerekmektedir.
9. Bu bölümde altyazı seçenekleri belirtilmektedir.Eğer bu bölümde bir altyazıyı işaretlerseniz bu altyazı riplediğiniz filme gömülü olarak yerleşecektir. { altyazılar videonun bir parçası olarak yaratılacak ve kapatılamayacaktır}Altyazıları bs playerla sonradan ekleyebildiğimizden bu bölümde hiçbir altyazıyı işaretlemiyoruz.

*3. Adım: Dosya büyüklüğünün belirlenmesi..


10. İsterseniz önceden belirlenmiş boyutlarda(1cd,2cd & 3cd vb.) isterseniz custom size seçeneğini işaretleyip istediğiniz boyutta isterseniz de kalitenin ne kadar düşürüleceğini belirterek boyutu ayarlayabilirsiniz.Fakat son seçenek olan “kalite tabanlı sıkıştırma” sonucu DVD nin riplendikten sonraki boyutu önceden tahmin edilememektedir. Kalite tabanlı sıkıştırmada, videonuz 1 ile 100 arasında değişen bir değişkenle dönüştürülür, 100 en kaliteli vs.. Doğal olarak düşük kalite düşük dosya boyutlarına neden olur.

*4. Adım: Ayrıntılı ayarlar.. ( çıktı çözünürlüğü,ses kodekleri vb.)


11. Advanced Settings bölümüne tıkladıktan sonra, output resolution bölümünde Auto width seçeneğini işaretliyoruz.Bu sayede belirlediğiniz cd miktarına (çıkacak avi büyüklüğüne) göre kendisi en iyi çözünürlüğü ayarlayacaktır.
12. Codec olarak XviD seçeneğini işaretliyoruz.
13. Output audio type bölümünde ise filmin ses codecleri destekliyorsa orijinal AC3/DTS/MPA codecleriyle ya da mp3 olarak ses çıktısını alabilrsiniz.Tavsiyem destekleyen filmlerde film çıktı boyutunu yüksek tutarak (2cd-1400mb) AC3 codec seçeneğini işaretlemenizdir.Fakat orijinal ses sizin için çok da önemli değilse VBR MP3,kbps 128 i seçebilirsiniz.

Bu işlemlerden sonra ana ekrana dönmek için ok tuşuna tıklıyoruz


14. Yapmış olduğunuz film ayarlarını yukarıdaki beyaz arka fonlu iş bölmesine eklemek için Add Job tuşuna basıyoruz.
15. İş bölmesine ekledikten sonra Add Job tuşunun yanındaki Start tuşu da aktif olacaktır.Start tuşuna basıyoruz ve program DVD nizi riplemeye başlıyor.Bu işlem yakşalık 2-3 saat sürdüğü için gece yatarken PC nizi açık bırakmak isterseniz “Shutdown when done” seçeneğini işaretlerseniz işlem bittiğinde program otomatik olarak bilgisayarınızı kapatacaktır.


Yeşil tik işareti olan bölmede de yapılan işlerin bilgileri yazmaktadır.Bu bilgilere filmi kaydettiğiniz klasörde bulunan çıktıismi-gk.log adlı dosyadan da ulaşabilirsiniz. Eğer pc nizi açık bırakıp yattıktan sonra sabah filmi kontrol ettiğinizde bozuk dosya vb. gibi sebeplerden yanlış giden bir şey olmuş ise bu log dosyasından faydalanıp hatanın nerde yaşandığını görebilirsiniz.

Öneri: Auto GK ile ripleme işi başladıktan sonra,bu işlem sırasında bilgisayar zaten olabildiğince yavaşlayacağından bilgisayarınızda herhangi bir başka işlem yapmamanızı öneririm.

http://www.cithiz.com/showthread.php?t=89061

Monday, July 02, 2007

Ekran koruyucu iptal etmek / Screensaver Disable

REGEDIT4
[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\contro l\PwdProvider\SCRSAVE]
"Description"="Windows Ekran Koruyucu"
"ProviderPath"="password.cpl"
"ChangePassword"="none"
"GetPasswordStatus"="PPGetPasswordStatus"
AÇIKLAMA:
Parola korumalı kutusunu onayladığınızda Değiştir düğmesi çalışmayacaktır. Eski haline getirmek için aşağıdaki satırı değiştirin.
"ChangePassword"="PPChangePassword"