Friday, September 28, 2007

Vista devam

Mini programlar

Mini programlar, doğrudan masaüstünüze yerleştirebileceğiniz küçük faydalı araçlar. Bu araçlarla örneğin işlemcinin ve anabelleğin ne kadar kullanıldığını görebilirsiniz.

Hava durumu veya borsa kurları için ekstra bir internet sayfası açmak istemiyor musunuz? Önemli tanıdıklarınızın adreslerinin her zaman gözünüzün önünde bulunmasını mı istiyorsunuz? O zaman Vista'nın yeni mini programları tam size göre. Bu programlardan bazıları Vista ile kuruluyor ve kenar çubuğuna eklenmiş olarak geliyor. Toplamda on mini araç mevcut.

Serbest yerleşim
Mini programlan masaüstünde istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz, yani kenar çubuğu ile sınırlı değilsiniz. Bunun için küçük yardımcı programları çubuktan veya seçim listesinden sürükleyip istediğiniz yere bırakmanız gerekiyor.

İnternetten çevrimiçi araçlar
Vista ile verilen mini programlar size yetmiyorsa, internette şimdiden 200'den fazla ücretsiz çevrimiçi araç bulabilirsiniz. Bu araçlara ulaşmak için Daha çok çevrimiçi araç al bağlantısına tıklayın. Açılan siteden istediğiniz mini programları yükleyebilirsiniz.

Pratik: Mini programlar sitede kategorilerine göre sıralanmışlar. Bu sayede araçlar arasında kaybolmadan kolayca size hitap edenleri bulabilirsiniz. Ayrıca İstanbul'daki ana art erlerdeki yol/trafik durumunu gösteren bir gadget gibi yerel içerikli mini programlar da kullanıma sunuluyor.

Windows Defender

"Defender", Windows'u kötü niyetli ve istenmeyen programlara karşı koruyor ancak etkili bir koruma için düzenli olarak güncellenmesi şart.

Defender arka planda çalışıyor ve PC'yi sürekli olarak gözetliyor. Gece 2'ye ayarlanmış günlük komple tarama iyi bir tercih değil, neyse ki değiştirebiliyorsunuz. Defender ancak güncel olduğunda güvenilir bir şekilde çalışıyor. Yazılım güncel bilgileri internetten alıyor, güncelleme otomatik olarak gerçekleşiyor.

Bir bakışta tüm programlar
Araçlar menüsündeki yeni Yazılım Gezgini simgesine tıkladığınızda, o an PC'nizde çalışan tüm programlar hakkında bilgi veriliyor. Bu sayede istediğiniz anda şüpheli gördüğünüz yazılımları kapatabilirsiniz. Ayrıca yazılımın üreticisi ve kurulum tarihi hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. Böylece Windows'un açılışında hangi programların otomatik olarak yüklendiğini görebilir ve hangilerini otomatik olarak çalıştırmak istediğinize kendiniz karar verebilirsiniz.

Windows Mail

Windows Mail Vista'da elektronik posta trafiğinin merkezi ve Outlook Express'in takipçisi. Programda bazı önemli yenilikler söz konusu.

Windows Vista'da nihayet istenmeyen reklâm içerikli elektronik postalara karşı Önlem sağlayan standart bir işlev yer almış. Microsoft, bu yüzden yığın posta koruması için ek bir programı gereksiz görüyor. Reklâm filtresinin ne kadar güvenli çalıştığını bir testle görmek mümkün. Filtreye ilk bakışta, Outlook 2003'tekine benzer bir çalışma prensibi kullandığını görebilirsiniz. Filtre ayrıntılı bir şekilde ayarlanabiliyor.

Dolandırıcılık koruması
Çoğu yığın posta sinir bozucudur ancak bazıları da tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Phishing postalarla dolandırıcılar, PC'nizdeki gizli bilgileri ele geçirmeye çalışır. Suçluların banka hesabınızı boşaltmaması için, Windows Mail uygun bir güvenlik işlevine sahip: Kimlik avı (phishing) filtresi bu tip elektronik postaları hemen Özel bir dizine aktarıyor.

Daha düzenli posta kutusu
Windows Mail'de Önemli mesajları değişik renklerle işaretleyebiliyorsunuz, böylece aradan günler geçse de bunları unutmuyorsunuz. Mesajlarınıza bu şekilde Öncelik atayarak gelen postalarınızı Önem derecesine göre sıralayabiliyorsunuz.

Tartışmalara katılın
İnternetteki tartışma forumlarında Windows Vista kullanıcıları bilgilerini paylaşıyorlar. Bu topluluklar Windows Mail'in sabit parçalarından biri. Microsoft topluluklarının yanlarındaki mavi renkli sayılar konuyla ilgili kaç tane mesajın olduğunu gösteriyor.
Windows Takvimi

Windows'ta eksikliği uzun zamandır hissedilen takvim işlevi Vista'da mevcut. Windows Takvimi ile önemli randevularınızı ve işlerinizi yönetebilirsiniz.

Windows XP'de takvimi açmak için saate çift tıklamak zorundaydınız. Ancak bu takvimle pek bir şey yapamıyor, ne randevularınızı ne de işlerinizi takvime ekleyemiyordunuz. Vista ile artık tam teşekküllü bir randevu planlayıcısı sayesinde daha fazla imkâna sahipsiniz. Takvimin sol penceresinde ayın görünümü gösteriliyor ve kayıtlı randevular pencerenin ortasında görünüyor. Bir randevunun ayrıntılarını görmek için ilgili kayda tıklamanız yeterli. Elbette randevularınızın size hatırlatılmasını da isteyebilirsiniz.

Özel takvim görünümü
Birkaç tıklamayla günlük, haftalık ve aylık görünümler arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz. Takvimin daha derli toplu görünmesi için bir görev listesi oluşturabilirsiniz. Böylece o gün neler yapmanız gerektiğini her zaman bilebilirsiniz.

Kolay randevu ayarlama
Takvimin sadece Outlook Express'le uyumlu olmaması ve takviminizi başkalarıyla paylaşabilirdeniz oldukça pratik bir özellik. Mesela şirketinizdeki çalışma arkadaşlarınızla kolayca ortak randevu belirleyebilirsiniz, bu şekilde belirlenmiş tarihler farklı bir renkle takvimde işaretleniyor. E-postayla da randevu belirleyebiliyorsunuz.
-chip

No comments: