Friday, September 28, 2007

Vista sürümler

Vista her PC'de çalışır mı?

Vista, her ne kadar minimum sistem ihtiyaçlarını karşılayan (800 MHz işlemci, 512 MB bellek, 15 GB sabit disk alanı) çok eski PC'lerde çalışabilse de, bu sistemlerde "Basic" adında tasarruflu bir moda geçerek kısıtlı özelliklerle çalışıyor. Gerçek gücünü ve grafiksel yeni özelliklerini ancak 2 GHz işlemcili, 1 GB anabellekli, 40 GB boş sabit disk alanına sahip ve 128 MB belleği olan yeni ekran kartlarıyla (WDDM uyumlu) donatılmış sistemlerde gösteriyor. Ayrıca PC'nizdeki ve PC'nize bağlı tüm aygıtların Vista için yeni sürücülere ihtiyacı var. Vista'ya terfi etmeden önce donanım uyumluluğunuzu kontrol edin.

Hangi Vista sürümleri mevcut?

Vista'nın farklı kullanım amaçlarına yönelik olarak tasarlanmış farklı sürümleri mevcut.

• Vista Starter: Vista Starter, ilk defa bilgisayar ile tanışacak veya sınırlı deneyimi olan kullanıcılara internet, mesajlarına, müzik, resim ve diğer işlevlerde makul bir deneyim sunan Türkiye'de de satılacak olan sürümün adı. Sadece PC üreticilerine satılıyor.

• Vista Home Basic: En temel Vista sürümü. Bu sürümde yeni kullanıcı arayüzü "Aero" ve bazı ses, video işlevleri eksik. "Home Basic" gelişmiş multimedya ve eğlence özelliklerini aramayan kullanıcılar için güvenli bir bilgisayar deneyimi sunuyor. Terfi sürümünün fiyatı 99, tam sürümü ise 199 dolar.

• Vista Home Premium: "Windows XP Home" sürümüyle karşılaştırılabilir. "Aero" arayüzüne, veri yedekleme yazılımına, "Windows DVD Maker" kayıl programına ve "Media Center" yazılımına sahip. Güncelleme için 159, tam sürüm için 239, akademik yükseltme sürüm için 64 dolar ödemeniz gerekiyor.

• Vista Business: Home sürümlerinden farklı olarak daha iyi güvenlik işlevleri ve etki alanlarına baylanma imkânı sunuyor. Vista Business işyerleri için tavsiye edilen Windows Vista sürümü. Fiyatları ise terfi için 199, tam sürüm için 299 dolar.

• Vista Ultimate: "Home" ve "Business" sürümlerini birleştiren üst sürüm. Fiyatı da bu nedenle biraz daha yüksek: Terfi sürümü 259, tam sürüm 399 dolar.

• Vista Enterprise: Büyük şirketlere yönelik olarak hazırlanmış. Sadece kurumsal kullanıcılara sunulan, yazılım güvencesi paketiyle gelen bir sürüm. Business sürümden farklı olarak Bitlocker veri koruması, çoklu dil desteği, Virtual PC yazılımı ve Unix tabanlı yazılımların çalışmasını sağlayan SUA yazılımından oluşuyor. Fiyatı kurumsal anlaşma seviyesine göre değişiyor.
-chip

No comments: