Friday, November 16, 2007

Etkinleştirme İsteyen XP’yi Kurtaralım

Çok sık karşılaştığımız bir problem var. (Yada hep bana denk geliyor :)

Bilgisayarı açıyorsunuz ve karşınıza “Bu windows kopyasını etkinleştirmeniz gerekiyor. Şimdi etkinleştirmek istiyormusunuz?” gibilerinden bir uyarı geliyor.

“-Hay allah benim işletim sistemim lisanslı deyilmiydi, nası oldu bu iş şimdi böyle” dememek elde değil.

Her neyse, “Evet” diyerek onaylıyorsunuz ve karşınıza “Bu windows kopyası zaten etkinleştirildi” gibilerinden bir uyarı daha geliyor. Madem etkinleştirilmiş o halde sorun yok, “Tamam” diyip oturum açmak istiyorsunuz ve ilk uyarı tekrar karşınıza çıkıyor “Bu windows kopyasını etkinleştirmeniz gerekiyor. Şimdi etkinleştirmek istiyormusunuz?”. Birkez daha “Evet” diyorsunuz ve işlemler kısır döngü şeklinde böyle sürüp gidiyor.

Dikkat ederseniz telefonla etkinleştirelim seçeneği karşımıza hiç çıkmadı. Çünkü durum biraz farklı.

Bu sorunu yaşadığınız işletim sistemi, büyük ihtimalle korsan olarak kurulmuş ve “Legal Xp” olarak adlandırılan Crack’ler ile etkinleştirme mekanizması devre dışı bırakılmış bir kopyadır. Bildiğiniz gibi bu cracklerin yüklendiği sistemler microsoft.com sitesindeki “Doğrulama” aşamalarındanda geçebiliyor. Yani orjinalden pek bi farkı olmuyor.

Peki sorunun sistemde yüklü olan bu tip bir crackten kaynaklandığını nasıl anlayabiliriz?. Ayrıca orjinal bir key ile sistemi yeniden etkinleştirebilirmiyiz?. Evet aşağıdaki adımları izlersek bunları yapabiliriz.

Öncelikle bilgisayarımızı “Güvenli Mod” da başlatıyoruz. (Buna izin verecektir)

Herhangi bir hesap ile oturum açtıktan sonra “Başlat / Ara” menüsünden reset*.* şeklinde bir arama yapıyoruz. (”Gizli Dosya ve Klasörlerde Ara” seçeneğini de mutlaka işaretleyin.)

Bulunan sonuçlar arasında,

RESETO11.OPS” -> Bu Ms.Office programının Crack dosyası.
RESET5.OPS” “RESET10.OPS” “RESET11.OPS” (En sık karşılaşılanlar bunlar) ve Aynı isimli .OTB uzantılı dosyalar varsa, bunların hepsini siliyoruz. Xp üzerinde kurulumla beraber gelen “Reset” isimli yanlızca tek bir dosya vardır, o da “Reset.exe“. Diğerleri sisteme sonradan gelen dosyalardır.

Örneğin aşağıdaki resimde Office 2003 programının crack dosyasını görebilirsiniz.

Gerekli dosyaları sildikten sonra yapmamız gereken bir işlem daha var. “Regedit” açıyoruz ve aşağıdaki işlemi yapıyoruz.

LOCAL_MACHINE/ Software/ Microsoft/ Windows Nt/ CurrentVersion/ WPAEvents” altındaki “OOBETimer” değerine çift tıklayıp açılan ekrandaki harf yada rakam çiftlerinden istediğimiz beş çifti değiştiriyoruz. (FF H9 GR TT 54 ..gibi olanlar)

Daha sonra bilgisayarı yeniden başlatıp normal modda açıyoruz. “Bu windows kopyasını etkinleştirmeniz gerekiyor. Şimdi etkinleştirmek istiyormusunuz?” benzeri bir uyarı tekrar gelecektir. Bu adımda birkez daha “Evet” diyoruz ve işler yolunda gitmişse sistem bizden yeni bir ürün anahtarı girmemizi istiyor. (Yolunda gitmişse diyorum çünkü bazı durumlarda -crack dosyasının türüne göre- bu yöntem işe yaramayabiliyor). Doğru ürün anahtarını girdikten sonra karşımıza hepimizin tanıdığı ve içerisinde “telefon ile etkinleştir” seçeneği de olan etkinleştirme penceresi geliyor. Sihirbaz ile gerekli adımları takip edip windowsu etkinleştiriyoruz ve normal bir şekilde oturum açıyoruz.

Şimdi aklınıza şöyle bir soru gelmiş olabilir. “- Madem elimde bir lisans var neden sistemim crackli olsunki?”. Bu durum genelde ev kullanıcılarının başına geliyor. Piyasadaki bilgisayarcılar şunu yapıyor: Paketten çıkan orjinal cd yerine ellerindeki crackli yada otomatik kurulum içeren CD leri kullanyorlar. Daha sonra “Legal Xp” gibi bir crack ile sanki orjinalmiş gibi gösteriyor, lisans etiketini kasaya yapıştırıyor ve Cd’yide müşteriye teslim ediyorlar. Malesef bu çok sık karşılaşılan bir durum.

Bu gibi durumlarda yukarıda anlattığım yöntem ile başarıya ulaşamazsanız, malesef sisteminizin orjinal CD’den yeniden yüklenmesi gerekiyor.

Aynı adımlar Windows Server 2003 sürümleri içinde geçerli.



http://www.serhatakinci.com/?p=55


No comments: